Forsiden » Forskellig flyvetid ud og hjem

Forskellig flyvetid ud og hjem

Flyvetid - AF - 10. januar 2018

Vi har alle oplevet det. Flyveturen den ene vej tager et helt den samme tid som flyvetiden hjem. Specielt på de lange flyvninger over Atlanterhavet kan man opleve dette. Hvad årsagen kan være til dette fænomen kommer vi ind på i denne artikel.

Flyvetiden generelt

Generelt vil forskellen i flyvetid være mest udtalt på de længere flyveture. Eksempelvis vil en flyvning fra Danmark til Spanien på ca. 1.800 kilometer ikke være kunne nå at afvige helt så meget i flyvetid som en flyvning over Atlanterhavet fra Danmark til USA på 6.500 kilometer. De kortere ture vil derfor oftere være mindre påvirkede end de længere ture.

Selvom rejsetiden kan virke anerledes når man sammenligner forskellen på ankomst og afrejse tidspunkter skal man lige huske at der kan være en tidsforskel hvis man flyver over tidszonerne enten mod øst eller vest. Flyver man mod vest bliver klokken sat tilbage. Flyver man mod øst bliver klokken sat frem. Dette skal man huse at tage højde for når man kigger tidspunkter, da ankomst og afrejsetider anføres i lokal tid - atlså den tid det er på ankomst stedet.

Derfor kan det godt være at den reele flyvetid i virkeligheden ikke er længere, men det blot er tidsforskellen der får det til at se sådan ud.

Primære årsager til forskellig flyvetid

Når nu vi har udelukket tidsforskellen som mulig årsag til forskellig i flyvetid ud og hjem, kommer her et par andre bud på hvad årsagen kan være.

1. Forskellige ruter giver forskellig flyvetid
Der er kan være forskellige forhold, herunder vind- og vejr forhold der gør at piloten vælger en anden rute ud end hjem. En anden rute giver flere eller færre kilometer der skal flyves og dermed en ændret flyvetid. De fleste flyselskaber vil dog forsøge at indhente eventuelt tabt flyve tid ved at regulere farten, da rejsende som bekeendt sætter pris på at man ankommer til forventet tid.

2. Med- og modvind giver forskellig flyvetid
Hvis man flyver en længere distance såsom over Atlanten kan med- eller modvind påvirke flyvetiden.

Det på den nordlige halvkugle kan det være hurtigere at flyve mod øst på grund af jetstrømme der bevæger sig fra vest mod øst. Så når du flyver fra eksempelvis København til New York har du vinden i mode dig. Når du flyver hjem igen har du vinden med dig.

Det er klart at påvirkningen er mindre udtalt på små flyvninger som hvis man eksempelvis flyver inden for Europa, men på de længere ture kan vejret godt være en faktor der påvirker den relle flyvetid.

Senest opdateret 10-01-2018.